На сьогоднішній день користувачі мобільних пристроїв стикаються з безліччю загроз безпеки. У цій статті представлені п’ять основних загроз, з якими найчастіше стикаються юзери смартфонів.

Stalkerware

Stalkerware, шпигунські програми для моніторингу, зазвичай використовуються для переслідування. Програми-сталкери використовуються для відстеження місцезнаходження, запису чатів миттєвого обміну повідомленнями і навіть включення камери або мікрофона. Як правило, шахраєві потрібен фізичний доступ до пристрою. Однак програма-сталкер також може заразити телефон, якщо користувач мимоволі завантажить і встановить пакет програмного забезпечення, що містить шкідливий код.

Фішинг

Як правило, фішингові кампанії, розгорнуті через спам по електронній пошті, використовують безліч переконливих повідомлень, щоб обманом змусити користувача розголосити паролі або інформацію про кредитну картку. Деякі використовують тактику залякування і намагаються обдурити користувачів, змушуючи їх думати, що їх особисті дані були скомпрометовані, закликаючи їх вжити негайних заходів для зменшення збитків.

Існує навіть голосовий тип фішингових атак. Наміри зазвичай ті ж, що і в описаних вище випадках, тільки на цей раз це реальна людина (або робот), який намагається обдурити вас по телефону. Вони можуть спробувати вкрасти вашу фінансову інформацію, наприклад, PIN-код або дані вашої карти.

Незалежно від способу передачі інформації, фішингові атаки завжди намагаються викликати почуття терміновості або страху. Ніколи не відповідайте на незапитувані повідомлення, які стверджують, що вони виходять від вашого банку або різних продавців, і завжди попередньо перевіряйте, чи дійсно повідомлення виходить від законного чи підробленого джерела.

Громадський Wi-Fi

Деякі зловмисники створюють мережі Wi-Fi спеціально для того, щоб вкрасти облікові дані або інформацію про банківські картки та паролі.

Використання захисного рішення на вашому пристрої може значно знизити шанси потрапити в цю мережу – особливо якщо це рішення поставляється зі зручним VPN, який шифрує цифрову активність і приховує вашу особистість. Утримайтеся від використання громадського Wi-Fi для передачі конфіденційних даних або фінансової інформації.

Нелегальні додатки

Звіт Bitdefender про загрози для користувачів показав, що за останній рік значно зросла кількість завантажень додатків з неофіційних магазинів додатків, що спричинило за собою крадіжку конфіденційної інформації.

Ненадійні паролі

Використання ненадійного пароля тягне за собою злом пристрою і втрату конфіденційних даних. Те ж саме стосується пароля, який телефон запам’ятовує для авторизації доступу (Apple ID, обліковий запис Google і т.д.). Якщо ви всюди використовуєте один і той же пароль, є шанс, що рано чи пізно він буде зламаний в результаті витоку даних. За допомогою підбору даних зловмисники можуть скомпрометувати обліковий запис, пов’язаний з вашим телефоном. Вони не тільки отримують доступ до ваших особистих і фінансових даних, але і можуть навіть заблокувати доступ до вашого пристрою.

Bitdefender Mobile Security доступний для користувачів iPhone і Android і пропонує повний захист від загроз, характерних для мобільних пристроїв, а також безпечний VPN для швидкої, анонімної та безпечної роботи в Інтернеті. Bitdefender Mobile Security захищає паролі, особисті дані та фінансову інформацію, а також миттєво сповіщує про виявлення та попередження інцидентів.

Джерело Bitdefender 

З питань придбання рішень Bitdefender звертайтеся до наших фахівців +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua