У 2017 і 2018 роках рішення компанії Acronis були протестовані на здатність до самозахисту незалежними лабораторіями, показавши при цьому відмінні результати.

У 2019 компанія Acronis стала учасником програми Microsoft Virus Initiative, а також успішно пройшла всі необхідні тести і отримала статус офіційно визнаного рішення безпеки для Windows. Це дозволяє новому Acronis Cyber ​​Protect Cloud використовувати драйвер Early Launch Antimalware (ELAM) і функцію Protected Process Light (PPL).

Функція ELAM забезпечує механізм, підтримуваний Microsoft, який дозволяє програмному забезпеченню захисту від шкідливих програм (AM) запускатися раніше інших сторонніх компонентів. Драйвери AM ініціалізуються першими і дозволяють контролювати ініціалізацію наступних завантажувальних драйверів, що дозволяє їм потенційно блокувати невідомі завантажувальні драйвера від шкідливих руткітів і буткітів. При запуску системи ELAM сканує всі сторонні додатки і драйвера і відправляє ядру системи звіт, що містить всі драйвера й програмне забезпечення. Потім вони класифікуються, як одна з наступних чотирьох груп: якісна, неякісна, неякісна, але критична до завантаження, і невідома. За замовчуванням всі драйвера завантажуються в Windows, за винятком тих, які позначені як неякісні.

Acronis створив власний драйвер ELAM для своїх продуктів для кібербезпеки і використовує цей драйвер для захисту AM-PPL служби Acronis Cyber ​​Protect Cloud. Драйвер ELAM Acronis дозволяє перераховувати певні хеші сертифікатів, які використовуються для дозволу або заборони DDL як процесу, захищеного PPL.

Не так давно SafeBreach Labs виявила нову уразливість в програмному забезпеченні Symantec Endpoint Protection. Ця вразливість дозволяє хакерам обійти механізм самозахисту Symantec і домогтися обходу захисту, стійкості і ескалації привілеїв шляхом завантаження довільної несанкціонованої DLL в процес, який підтримується Symantec, і працює під ім’ям NT AUTHORITY \ SYSTEM. Для його використання необхідно мати права адміністратора, але, як відомо, отримати права адміністратора не так вже й складно.

Експлуатація такої вразливості дуже вигідна для зловмисників, оскільки вони можуть робити в системі все, що завгодно, не будучи виявленими … і це не те, чого ви очікуєте від ваших рішень з безпеки. У випадку з Acronis Cyber ​​Protect сервіс заснований на драйвері ELAM, який захищений від описаної вище атаки, і при цьому сервіс навіть не запитує експлуатований шлях коду.

У сфері кібербезпеки існує одна постійна тенденція: кіберзлочинці завжди шукають способи обійти захист, який використовують користувачі. У міру того, як хакери прагнуть безпосередньо обійти антивірусне програмне забезпечення, можливість потужних і надійних механізмів захисту стає критично необхідною для будь-якого рішення, розробленого для поточного і майбутнього спектра загроз.

З питань придбання продуктів Acronis звертайтеся до наших фахівців +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua