Трансформація енергетичного сектору:

Tableau як інструмент оптимізації аналізу даних у компанії «Оператор ринку».

  • Оптимізація аналізу великих обсягів даних.

  • Розширення спектру інформаційно-консультаційних послуг.

  • Оновлення даних в реальному часі.

У сучасному світі обробка та аналіз даних є ключовими складовими успішного функціонування підприємств. Дані – це скарбниця можливостей для управління змінами. Але що робити, коли традиційний і всім добре відомий Excel не дозволяє досягнути більшого й відповідати світовим трендам візуалізації великого масиву даних.

З такою проблемою у 2021 році стикнулося АТ «Оператор ринку» – компанія, яка в Україні відповідає за організацію купівлі та продажу електричної енергії на спотовому сегменті. Сьогодні на їх майданчику активно торгують електроенергією в середньому 600 українських компаній.

Товариство працює за принципом європейської біржі, що сприяє розвитку конкуренції та зниженню ціни на електричну енергію. «Оператор ринку» вважає себе архітекторами майбутнього української електроенергетики, адже є першими серед енергетичних підприємств, хто впровадив і здійснює платежі через ескроу рахунки. І перші, в кого існує система розрахунків, яка працює у вихідні.

Як енергетична біржа, «Оператор ринку» щоденно оперує великими обсягам даних, що вимагають аналізу та візуалізації. Тому стало актуальним питання знайти рішення для полегшення обробки цих великих обсягів інформації з метою підвищення ефективності оперативного щоденного аналізу.

Проте проблема не обмежувалася лише обсягом даних. «Оператор ринку» мав запит на те, щоб не просто аналізувати ці дані, а оперативно оновлювати їх на власному вебсайті, щоб стейкхолдери мали доступ до актуальної інформації.

Саме тому, було обрано Tableau як доволі зручний інструмент для аналізу і відображення даних в реальному часі. Tableau надав можливість створювати калькуляції та відображати формульні розрахунки даних, робити фільтрацію та групування даних, що спростило процес аналізу та дозволило готувати для стейкходерів якісну аналітику.

Річний звіт про роботу ринку «на добу наперед» і внутрішньодобового ринку у 2023 році виконаний за допомогою Tableau. Більше: https://www.oree.com.ua/index.php/web/10794

Також за допомогою Tableau, «Оператор ринку» зміг розширити спектр інформаційно-консультаційних послуг. Товариство розширило горизонт погодинного моделювання цін на електричну енергію на спотових ринках Словаччини, Румунії та Польщі. Наявність таких даних на Д+3 дає змогу трейдерам скорегувати свою торговельну стратегію для здійснення експортно-імпортних операцій на ринку електричної енергії.

У доступі для виробників та продавців електричної енергії аналітична платформа АТ «Оператор ринку» з розширеною інформацією про роботу ринку «на добу наперед» і внутрішньодобового ринку України, зокрема цін та обсягів акцептованої електроенергії за місяць, добу, в розрізі годин, за винятком інформації конфіденційного характеру.

Графіки взяті з комерційної пропозиції АТ «Оператор ринку» на надання інформаційно-консультаційних послуг: https://www.oree.com.ua/index.php/web/10758

Компанія взяла на себе сміливу й відповідальну місію ефективно впровадити market coupling – спільну торгівлю електричною енергією з об’єднаним європейським ринком. Після інтеграції в ЄС з’являться нові виклики щодо обробки та аналізу даних. Тому АТ «Оператор ринку» має намір продовжувати розвивати та вдосконалювати використання Tableau у своїй роботі, адже програма довела свою здатність швидко та якісно візуалізувати великий масив даних.

Зацікавила стаття про ефективне використання Tableau в діяльності АТ “Оператор ринку”?

Не соромтесь скористатися формою зворотнього зв’язку, щоб обговорити можливості співпраці або отримати консультацію по рішеннях Tableau.