Останні місяці експерти з кібербезпеки попереджають про новий вид загроз із використанням штучного інтелекту. Зловмисники використовують підроблені програми ChatGPT для поширення шкідливого програмного забезпечення на Windows та Android.

Хакери користуються популярністю ChatGPT, створюючи підроблені версії програми та розповсюджуючи їх по різних каналах, таких як соціальні мережі та електронна пошта.

Зловмисники схиляють користувачів до завантаження шкідливих програм, пропонуючи безперебійний безкоштовний доступ до преміум-версії ChatGPT.

За словами фахівця з безпеки Домініка Алвері, зловмисники використовують різні способи просування підроблених веб-сайтів на соціальних платформах і розповсюджують додатки в офіційних (Google Play Store) та сторонніх магазинах додатків для Android.

Зокрема, зловмисники направляли користувачів на домен, звідки вони могли завантажити підроблений клієнт ChatGPT для Windows, який заражав їх шкідливою програмою Redline, яка призначена для крадіжки інформації.

Однак Redline – не єдине шкідливе програмне забезпечення, яке використовують зловмисники. Як повідомляє BleepingComputer, хакери використовують цілу низку шкідливих програм, таких як Aurora або Lumma.

Після встановлення такі шкідливі програми можуть завдати величезної шкоди, від крадіжки конфіденційної інформації та криптовалюти зі зламаних пристроїв до повного захоплення системи.

Щоб не стати жертвою цієї загрози, користувачам, які відвідують сайт ChatGPT, слід пам’ятати, що сервіс працює виключно в режимі онлайн і в даний час не надає офіційних настільних або мобільних клієнтів.

Спеціальне програмне забезпечення, таке як Bitdefender GravityZone Business Security, може захистити від атак зловмисників завдяки своїй великій бібліотеці функцій, зокрема:

  • Постійний всебічний моніторинг та захист від черв’яків, троянів, вірусів, шпигунських програм, руткітів, експлойтів нульового дня, програм-вимагачів та інших електронних загроз.
  • Технологія веб-фільтрації, яка допомагає уникати небезпечних веб-сайтів шляхом фільтрації результатів пошуку та блокування відомих заражених URL-адрес.
  • Антифішинговий модуль, який виявляє та блокує веб-сайти, що видають себе за офіційні.
  • Технологія поведінкового виявлення, яка ретельно відстежує активні програми та миттєво реагує при виявленні підозрілої активності.

Джерело: Bitdefender 

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.