Звіт компанії Bitdefender про безпеку в інтернеті в 2024 році показує, як люди захищають свої паролі та розкриває деякі небезпечні способи використання інтернету.

Хотілося б жити у світі без паролів, але поки що це далеке майбутнє. Сертифікати, відбитки пальців та інші технології повільно витісняють паролі, але багато людей все ще використовують їх як резервні копії та основний спосіб ідентифікації.

Звіт від компанії Bitdefender про кібербезпеку для користувачів у 2024 році показав таке:

  • 37% користувачів зізналися, що записували свої паролі.
  • 18,7% використовують той самий пароль для трьох і більше облікових записів.
  • 15,8% використовують той самий пароль хоча б для двох облікових записів.

Це збільшує ризик втрати даних та інших загроз безпеці.

Приблизно 22,9% людей використовують менеджери паролів, які набагато безпечніші, ніж збереження паролів у браузері. 17,3% покладаються на автозаповнення у браузері, а 14,4% використовують автозаповнення в операційній системі.

Є й відмінності у регіонах:

  • В Італії майже половина респондентів (41%) записує свої паролі.
  • У Німеччині та Австралії найчастіше використовують той самий пароль для кількох облікових записів.
  • У США більше людей використовують менеджери паролів, порівняно з іншими країнами.
  • Франція найчастіше використовує функції автозаповнення у браузерах, а у Великій Британії це роблять рідше.

Такі відмінності можуть бути пов’язані з культурними та технологічними особливостями кожної країни.

Ці дані показують, що багато людей все ще використовують старі та небезпечні способи керування своїми паролями. Однак зростає кількість тих, хто використовує менеджери паролів та безпечні функції автозаповнення.

Часті випадки витоків даних повинні змусити нас замислитися над тим, як ми використовуємо паролі та які заходи ми вживаємо після компрометації наших облікових даних.

Один ключовий висновок з цих даних – не бійтеся використовувати довгі паролі. Але найголовніше — робити кожен пароль унікальним та довіряти менеджерам паролів, які допоможуть вам їх запам’ятати. Багато онлайн-сервісів стикаються з витоками даних, і питання не в тому, чи станеться це, а коли. Не варто ризикувати безпекою інших облікових записів, використовуючи однакові облікові дані повторно.

Джерело: Bitdefender

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.