За останні роки Microsoft істотно розширила функціональність Windows Defender. У Windows 10 версії 2004 року (травневе оновлення 2020 року) з’явилася опція, яка дозволяє антивірусу блокувати потенційно небажані програми (PUA).

Потенційно небажані програми – це категорія програмного забезпечення, яке може знижувати продуктивність комп’ютера, несподівано відображати рекламні оголошення або, в гіршому випадку, встановлювати інше програмне забезпечення, яке може бути більш небезпечним або настирливим. Як правило, PUA встановлюються разом з іншим софтом (якщо користувач не прибирає відповідні галочки в установнику). Вони не завжди є небезпечними для комп’ютера, але можуть доставляти незручності користувачеві. Згідно Microsoft, потенційно небажаними додатками вважаються рекламне ПЗ, торрент-клієнти (тільки для корпоративних PC), Майнер, програми з низькою репутацією і т.п.

У минулому році в Windows 10 з’явилася можливість відразу ж блокувати PUA, використовуючи Windows Defender SmartScreen. З серпня цього року Microsoft почне включати опцію за замовчуванням на комп’ютерах, що працюють під управлінням Windows 10 версії 2004 та новіше.

Щоб самостійно включити блокування потенційно небажаних програм, перейдіть в Пуск> Установки> Оновлення та безпека> Безпека Windows> Керування програмами і браузером> Параметри захисту на основі репутації. У цьому розділі є елемент управління, за допомогою якого можна включити блокування потенційно небажаних програм, а також вибрати, чи слід блокувати самі додатки, їх скачування або і те, і інше.

С августа Windows 10 начнет блокировать потенциально нежелательные приложения по умолчанию

  • Функція Блокування додатків виявить PUA, які ви вже завантажили або встановили, тому, якщо ви використовуєте інший браузер, система безпеки Windows все одно зможе виявити PUA після їх скачування.
  • Функція Блокування скачування шукає PUA в процесі скачування, але вона працює тільки в новому браузері Microsoft Edge.

Коли система безпеки Windows виявить потенційно небажаний додаток, ви отримаєте повідомлення про те, що слід вжити заходів.
С августа Windows 10 начнет блокировать потенциально нежелательные приложения по умолчанию

Клацніть сповіщення, щоб перейти в область системи безпеки Windows Захист від вірусів і загроз, а потім натисніть назву PUA, щоб вибрати потрібну дію. Коли ви зробите вибір, натисніть Запустити дії.

Джерело Microsoft

З питань придбання продуктів Microsoft звертайтеся до наших фахівців +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua