Компанія ESET — експерт в області інформаційної безпеки – представляє основні тенденції поширення комп’ютерних загроз у грудні 2018 року. Згідно з даними, отриманими за допомогою системи швидкого оповіщення ESET LiveGrid, найбільш активним в Україні залишається програмне забезпечення, яке перенаправляє жертву на інфіковані сайти, рекламне програмне забезпечення і загрози для прихованого видобутку криптовалют.

Рейтинг загроз

Лідером українського рейтингу шкідливих програм в грудні 2018 року стала загроза SMB / Exploit.DoublePulsar (9.41%), яка запобігає використанню вразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32 / Exploit.CVE-2017-0147.A і Win32 / Filecoder.WannaCryptor.

Другу позицію зайняла загроза Win32 / MediaGet (5.19%). Шкідлива програма після потрапляння на комп’ютер жертви могла встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи і проникати в інші процеси пристрої. Кіберзлочинці часто використовували загрозу для завантаження шкідливих програм, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Активними також залишалися шкідливі програми, призначені для показу рекламних повідомлень. Зокрема, найвищий рівень поширення продемонстрували загрози JS / Adware.Agent.AA (3.63%) і Win32 / AdWare.FileTour (2.26%). Це шкідливе рекламне забезпечення також може встановлювати додаткові програми, які містять рекламу. Інфікування подібними загрозами, зазвичай, відбувається в процесі установки безкоштовного програмного забезпечення (програм для завантаження, записи і поширення відео і програм для перегляду PDF-файлів).

Ще одним популярним видом діяльності кіберзлочинців було використання шкідливого програмного забезпечення, яке перенаправляє користувачів на ресурси з шкідливим програмним забезпеченням. Найпопулярнішою загрозою такого типу стала загроза HTML / ScrInject (3.41%), код якої, зазвичай вбудований в HTML-сторінки.

Одну з останніх позицій зайняла загроза Android / Hiddad (1.58%), яка націлена на мобільні пристрої. Троянська програма видає себе за додаток для завантаження відео з YouTube.

Після отримання прав адміністратора додаток починає відображати рекламу і вимагає поставити йому 5 зірок в магазині GooglePlay.

У зв’язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм фахівці компанії ESET рекомендують користувачам:

  • Бути обережними при роботі в мережі Інтернет.
  • Використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: грудень, 2018

Джерело: https://eset.ua/ru/news/view/648/top-10-december-2018

З питань придбання рішень ESET, звертайтеся до наших фахівців 0 800 75-01-34 або sales@softico.ua