Незважаючи на те, що Windows 11 дозволяє створювати резервні копії комп’ютера, він не надає повного набору функцій, які є в інших рішеннях резервного копіювання. Нижче представлено інформацію про те, що потрібно знати для повного захисту середовища Windows 11.

Як працює резервне копіювання даних?

Деякі системи резервного копіювання створюють резервні копії лише документів, файлів та папок, тоді як інші рішення для резервного копіювання, наприклад Windows 11 Backup and Restore та Acronis Cyber ​​Protect Home Office, забезпечують повне резервне копіювання образу, що включає операційну систему (ОС), дані та програми. Під час виконання початкового резервного копіювання програмне забезпечення копіює всю систему. Наступні резервні копії зазвичай є інкрементними або диференціальними, які фіксують лише зміни даних з моменту останнього резервного копіювання, що дозволяє заощаджувати час та місце у пам’яті.

Чи потрібна система резервного копіювання Windows 11 на моєму комп’ютері?

Коротка відповідь – так! Незалежно від вашої операційної системи, ви хочете створити повну резервну копію всієї системи, включаючи дані, програми та ОС. У разі непередбачених обставин – таких як кібератака, програмний/апаратний збій, техногенна або природна катастрофа, відключення електрики, крадіжка пристрою, випадкове видалення файлів, папок, даних тощо – ви зможете відновити всю систему і не постраждати від втрати даних.

Система відновлення Windows 11 – чи достатньо її?

Windows 11 пропонує два способи резервного копіювання ПК:

  • Backup and Restore створює резервну копію повного образу, але доступна тільки можливість відновлення цього образу. Microsoft рекомендує використовувати систему відновлення Windows 11 для створення диска відновлення, щоб у разі виникнення проблем із системою Windows 11 можна було інсталювати Windows 11 за допомогою диска відновлення.
  • File History дозволяє створювати резервні копії та відновлювати вибрані файли та папки.

Якщо вам потрібна гнучкість для відновлення повного образу і вибраних файлів/папок, вам доведеться використовувати обидва варіанти Windows 11 для якісного відновлення даних – або ви можете розглянути рішення стороннього виробника, які дозволять створити повний образ диска і завантажити весь образ для повного відновлення ПК, або вибрані файли та папки.

Windows 11 має інші обмеження, включаючи відсутність можливості резервного копіювання файлів у “хмару” і простий спосіб дотримуватися правила резервного копіювання 3-2-1. Навіть для домашніх користувачів це обмеження є суттєвим. З очевидних причин резервні копії не повинні зберігатися в тому ж місці, що й ваш комп’ютер. Якщо пожежа або повінь знищить ваш комп’ютер, більш ймовірно, що ваші локальні резервні копії також будуть знищені.

Чи потрібно вам створювати і локальне та хмарне резервне копіювання?

Так, як мінімум, ви повинні створювати та підтримувати як локальне, так і хмарне резервне копіювання. Локальне резервне копіювання спрощує вибір та швидке відновлення вибраних файлів та папок, а хмарне резервне копіювання гарантує, що у разі пошкодження або знищення локальних резервних копій ви зможете відновити свої файли та папки. Галузеві експерти рекомендують усім користувачам ПК дотримуватись правила резервного копіювання 3-2-1, яке забезпечує більш детальні вимоги.

Правило резервного копіювання 3-2-1 для Windows 11

Правило резервного копіювання 3-2-1 передбачає, що у вас завжди має бути три копії даних – робоча копія та дві резервні копії – що зберігаються на двох різних носіях, причому одна копія зберігається в іншому місці, наприклад, у хмарі. Дотримуючись цього правила, ви можете бути впевнені, що резервна копія завжди буде у вас під рукою.

  • Резервне копіювання повного образу із гнучкими можливостями відновлення. Сучасні рішення для резервного копіювання дозволяють створювати резервні копії повного образу та відновлювати повний образ або вибрані файли та папки – це заощаджує час та зусилля на використання обох функцій резервного копіювання Windows 11.
  • Резервне копіювання у хмарі. Можливість резервного копіювання в хмару дає такі переваги:
  1. Ви можете легко дотримуватись правил резервного копіювання 3-2-1
  2. Ваша хмарна резервна копія буде у безпеці у разі пожежі або повені, які можуть знищити ваш ПК та локальні резервні копії.
  3. На відміну від локального резервного копіювання, хмарне резервне копіювання захищене від кібератак, спрямованих на ваш комп’ютер.

Завжди пам’ятайте, що якщо ви зазнали кібератаки, ваші локальні резервні копії, ймовірно, також скомпрометовані.

  • Захист для Microsoft 365. Ще одним недоліком вбудованого резервного копіювання Windows є те, що воно не пропонує ніякого способу резервного копіювання облікового запису Microsoft 365. Передбачається, що сервери Microsoft повністю захищені та безпечні; але за останні кілька років збої, порушення безпеки та атаки торкнулися навіть найбільших світових організацій, включаючи Facebook, Amazon та Google. Ви повинні зберігати свої дані в безпечному місці, на незалежних серверах сторонніх компаній, із шифруванням даних – так, щоб навіть постачальник програмного забезпечення не мав доступу до ваших файлів. Цілком безпечні та зашифровані сторонні рішення для резервного копіювання Windows 11 дають гарантію того, що ніхто, крім вас, не має доступу до ваших особистих файлів.
  • Захист мобільних пристроїв. Сучасні рішення для резервного копіювання від сторонніх виробників можуть захистити не лише ПК із Windows. Деякі рішення також дозволяють створювати резервні копії iPhone та пристроїв Android.
  • Захист від кібератак. Хоча Windows Defender, що входить до складу Windows 11 Security, може захистити ваш ПК від кібератак, він не пов’язаний із функціями резервного копіювання Windows. Як вже зазначалося вище, якщо ваш ПК зазнав атаки і був зламаний, то, швидше за все, ваші локальні резервні копії також будуть зламані. Крім того, сучасні рішення для резервного копіювання включають засоби кібербезпеки на основі штучного інтелекту (ШІ), які блокують атаки в режимі реального часу – навіть атаки, викликані вразливістю zero-day – до того, як шкідливі програми, програми-вимагачі або криптоджекери зможуть завдати шкоди, і не допускають випадкових заражень та небажаних кібератак на конфіденційні дані. Навіть якщо атака трапиться і скомпрометує ваш ПК, сучасні рішення автоматично відновлять усі файли, які постраждали.

Acronis Cyber Protect Home Office (раніше Acronis True Image) пропонує все необхідне для захисту ПК з Windows 11 та резервного копіювання даних від усіх сучасних загроз – від збоїв диска до загроз ransomware. Завдяки унікальній інтеграції резервного копіювання та кібербезпеки в одному рішенні, воно заощаджує ваш час і знижує витрати, складність та ризики, пов’язані з керуванням кількома рішеннями.

Джерело: Acronis 

З питань придбання продуктів Acronis звертайтесь до наших фахівців +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua.