Microsoft розробила генеративну модель штучного інтелекту на базі GPT-4, спеціально адаптовану для використання спецслужбами США. Ця модель функціонує в офлайн-режимі, що унеможливлює підключення до інтернету.

Повідомляється, що це перший випадок, коли Microsoft розгорнула основну мовну модель у безпечному середовищі для аналізу надсекретної інформації для розвідувальних служб без ризику витоку даних. Також вона забезпечує безпечні комунікації з чат-ботами, аналогічними ChatGPT та Microsoft Copilot.

За інформацією Bloomberg, новий сервіс штучного інтелекту (поки що без публічної назви) відповідає наростаючому інтересу розвідувальних агентств до використання генеративного ШІ для обробки конфіденційних даних, знижуючи ризики витоку та злому. На відміну від хмарних серверів, на яких зазвичай працює ChatGPT і де є потенційний ризик витоку даних, нова модель Microsoft функціонує в безпечному середовищі без доступу до загальнодоступного інтернету. У зв’язку з цим ЦРУ минулого року оголосило про свої плани розробки власного сервісу, який можна порівняти з ChatGPT, проте проект Microsoft є самостійним.

Вільям Чаппел, головний технічний директор Microsoft зі стратегічних місій і технологій, зазначає, що створення нової системи включало 18 місяців роботи з модифікації суперкомп’ютера ШІ в Айові. Модифікована модель GPT-4 призначена для аналізу файлів, наданих користувачами та не має доступу до відкритого інтернету.

У четвер було запущено нову службу, яка тепер доступна приблизно для 10 тис. членів розвідувальної спільноти і готова до подальшого тестування відповідними агентствами. За словами Чаппелла, наразі вона “відповідає на запитання”.

Одним із серйозних недоліків використання GPT-4 для аналізу важливих даних є його потенційна здатність генерувати неточні результати, робити помилкові висновки або надавати недостовірну інформацію своїм користувачам. Оскільки нейронні мережі ШІ навчаються на основі статистичних ймовірностей і не є повноцінними базами даних, вони можуть створювати помилкові уявлення, якщо не мають доступу до додаткових джерел інформації з використанням таких методів, як розширена пошукова генерація. З огляду на цей недолік виникає ризик того, що GPT-4 може потенційно дезінформувати або ввести в оману американські спецслужби, якщо не використовується належним чином.

Джерело: arstechnica

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.