Організаціям, які використовують OneDrive для роботи або навчання, слід звернути увагу на неліцензовані облікові записи. З 27 січня наступного року Microsoft почне архівувати такі облікові записи, якщо вони залишаться неліцензованими більше 90 днів. Стягуватиметься плата у розмірі $0,05 за ГБ на місяць. Поки організація не активує білінг і не сплатить $0,60 за ГБ, дані будуть недоступні. Якщо платежі припиняться, обліковий запис буде видалено через 93 дні.

Чому Microsoft вносить цю зміну?

Microsoft вводить нову політику з міркувань безпеки. Неліцензовані облікові записи OneDrive можуть становити ризики та створювати плутанину та дублювання файлів, оскільки вони не пов’язані з підпискою Microsoft 365 або Office 365. Це трапляється, коли ліцензія закінчується, не активована або не призначена. Наприклад, коли студент, який використовує OneDrive для навчання, закінчує навчання, термін дії його ліцензії закінчується, і обліковий запис стає неліцензованим.

Організаціям потрібно видаляти облікові записи, коли вони стають неактуальними. Однак, іноді цього не відбувається, що може створювати ризики безпеки, як вказує Microsoft. Нові політики допоможуть організаціям краще управляти обліковими записами, щоб уникнути автоматичного архівування та пов’язаних із цим витрат. Ці зміни не стосуються освітніх закладів, GCC та DoD.

Після 27 січня 2025 року облікові записи без ліцензії мають 90 днів до їх архівації. Якщо обліковий запис втратив ліцензію до 26 жовтня 2024 року, її можуть архівувати з кінця січня до кінця березня 2025 року. Тому потрібно розібратися з неліцензійними обліковими записами до січня. Microsoft рекомендує перевірити центр адміністрування SharePoint > Звіти > Облікові записи OneDrive. З 16 серпня 2024 року там буде перелік таких облікових записів.

Для архівованих облікових записів є пільговий період: якщо організація поновить обліковий запис протягом семи днів, плата за відновлення не стягується. Якщо обліковий запис потрапляє до архіву, його можна видалити без повторної активації, якщо не діє політика зберігання. Якщо організація хоче зберегти обліковий запис та готова платити за зберігання, вона може залишати її в архіві на тривалий час.

Тепер організації мають кілька варіантів для неліцензійних облікових записів: повторна активація та ліцензування, видалення або оплата зберігання архіву. Хоча це може здатися додатковою платою, для деяких клієнтів це вигідна пропозиція. Якщо потрібно зберегти дані, але використовувати їх рідко, Microsoft 365 Archive пропонує більш дешевий варіант порівняно з оплатою активної ліцензії, детальніше за посиланням.

Джерело: XDA

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.