Кіберзлочинці можуть проявляти неабияку винахідливість, коли справа доходить до виманювання грошей у користувачів Інтернету. Для атаки своїх жертв зловмисники можуть використовувати різні методи — від маскування під державних службовців до створення шахрайських сайтів в Інтернеті, адаптуючи їх до актуальних тем.

Минулого року багато шахраїв, використовуючи тему пандемії COVID-19, видавали себе за органи охорони здоров’я або пропонували продати дефіцитні товари для захисту. Сьогодні шахраї намагаються заробити, використовуючи інтерес користувачів до теми вакцини від коронавірусу. Варто пам’ятати, що схеми зловмисників не обмежуються надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров’я або глобальними подіями.

У зв’язку з цим спеціалісти ESET підготували список найпоширеніших афер, на які можуть натрапити користувачі в Інтернеті, а також рекомендації щодо їх уникнення.

1. Афери під час онлайн-шопінгу
Один з популярних способів шахрайства в Інтернеті — афери під час покупки товарів онлайн. У зв’язку з пандемією кількість таких випадків зросла, зокрема через нестачу певних продуктів, таких як маски для обличчя та дезинфікуючі засоби для рук. Крім цього, зловмисники часто створюють фальшиві веб-сайти, маскуючись під авторитетного продавця, для продажу дорогих товарів від відомих брендів за занадто низькими цінами.

Однак, після замовлення ви отримуєте або продукт-підробку, або взагалі нічого, а в гіршому випадку зловмисники можуть викрасти ваші гроші, якщо ви поділилися даними своєї банківської картки. На таких шахраїв можна натрапити і в соціальних мережах.

Ще одним способом обману користувачів є створення підроблених аукціонів, де шахраї пропонують певний товар. Після виграшу в аукціоні покупець платить призначену ціну, однак він ніколи не отримує цей продукт.

Зловмисники викрадають дані за допомогою популярної схеми шахрайства в інтернеті – підробка сайтів. ESET.
Щоб знизити ймовірність втрати грошей у результаті такого шахрайства, слід бути уважним та знайти інформацію про постачальника, у якого ви купуєте, а також переглянути його умови обслуговування, політику конфіденційності та умови повернення товару. Крім цього, варто спробувати знайти відгуки інших клієнтів, які вже замовляли на цьому сайті. Також не стати жертвою цього шахрайства в Інтернеті допоможе здійснення покупок у надійних постачальників з перевіреною репутацією.

2. Шахрайство під виглядом «легкого заробітку»
Метою цього виду шахрайства є переведення грошей, отриманих у результаті незаконної діяльності, уникаючи при цьому будь-якого відстеження. Для цього шахраї використовують різні способи залучення користувачів, пропонуючи вигідні умови роботи з дому або налагоджуючи відносини через сервіси онлайн-знайомств. Як тільки зловмисники завоюють довіру користувача, вони відправляють гроші або чек та просять жертву переслати їх комусь ще. Пам’ятайте, що переведення коштів, здобутих злочинним способом, може призвести до проблем із законом.

Щоб не стати жертвою цього виду шахрайства в Інтернеті, уникайте пропозицій дистанційної роботи, яка передбачає переказ грошей клієнтам або підрядникам. Також будьте обережні з сервісами онлайн-знайомств, які часто використовуються шахраями, щоб переконати довірливих користувачів відправити гроші кудись від їх імені. Подібні афери стають все поширенішими — у більшості з них користувачі, засліплені коханням, втрачають свої заощадження, а в деяких випадках їм доводиться зіткнутися з судовими звинуваченнями.

3. Шахрайство з лотереями та призами
Така схема шахрайства зазвичай починається з того, що потенційна жертва отримує небажаний електронний лист, телефонний дзвінок або текстове повідомлення, у якому йдеться про виграш великої суми грошей або цінного призу. Як правило, користувачу повідомляється про обмеженість часу для отримання виграшу та потребу оплатити податковий збір, витрати на доставку або інші видумані внески. Оскільки такі лотереї є фальшивими, після сплати зборів, вказаних зловмисниками, жертва не отримує очікуваних «призів».

Для уникнення втрати грошей через такі схеми шахрайства в Інтернеті варто увімкнути фільтр спаму, який допоможе запобігти потраплянню більшості цих шахрайських листів у вашу поштову скриньку. Якщо деякі з цих електронних листів все-таки надійшли, і ви знаєте, що не брали участь у жодному конкурсі чи лотереї, просто проігноруйте їх та позначте як спам.

Однак, якщо ви все ще зацікавлені у їх прочитанні, вам слід звернути увагу на вищеназвані ознаки, зокрема додаткові збори для отримання вашого призу чи виграшу. Крім цього, перевірте дані про компанію або промоутера, які проводять конкурс. Якщо це незаконна діяльність, ви знайдете або мало інформації про них, або скарги жертв, які потрапили у пастку шахраїв.

Підозрілі листи можуть бути елементом афери в інтернеті – рекомендації ESET.
4. Податкові афери
Для здійснення цього шахрайства в Інтернеті зловмисники використовують фішингові електронні листи, видаючи себе за місцеву податкову установу для отримання конфіденційної фінансової інформації від жертв. Як правило, шахраї вказують на помилку під час подання податкової декларації або на наявність простроченого податкового рахунку, який потрібно негайно сплатити для уникнення штрафних санкцій.

Тому якщо ви отримаєте підозрілий дзвінок із погрозами, попросіть назвати ім’я співробітника служби та перевірте достовірність отриманої інформації у відповідній установі. Варто зазначити, що справжній представник служби не буде використовувати погрози, а просто повідомить вас про будь-які помилки з вашого боку.

5. Шахрайство з інвестиціями
Ця афера передбачає обіцянки про отримання високого прибутку або «сертифіковані» секретні поради, які принесуть вам величезні суми грошей. Шахраї використовують різні стратегії для виманювання грошей у жертв, наприклад, фінансова піраміда, холодні дзвінки або схема «pump and dumps», яка передбачає маніпулятивне підвищення курсу на ринку цінних паперів з подальшим обвалом.

Зловмисники будуть нав’язливо пропонувати збільшити ваші початкові інвестиції в десять разів, крім цього, шахраї можуть видати себе за представника реальної інвестиційної компанії. Незважаючи на те, що інвестиції можуть бути реальними, одержувач грошей не буде їх вкладати. У будь-якому разі від цієї схеми виграють тільки кіберзлочинці.

Перш за все, варто пам’ятати, що не існує гарантованих інвестицій або методу, який допоможе заробити велику суму грошей швидко і без зусиль. У разі отримання подібної пропозиції слід знайти більше інформації про неї та компанію, з якою вона пов’язана. Навіть, якщо інвестиція та компанія виявляться реальними, ви повинні підтвердити особистість людини, яка пропонує вам угоду.

На жаль, в найближчі роки кіберзлочинна діяльність нікуди не зникне. Тому потрібно бути уважними під час роботи в Інтернеті та перевіряти доступну інформацію, що допоможе своєчасно виявляти будь-які схеми зловмисників.

Джерело ESET

З питань придбання продуктів ESET та щодо навчання звертайтеся до наших спеціалістів +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua