Для повної реалізації потенціалу штучного інтелекту організаціям слід насамперед встановити надійну інфраструктуру для обробки даних. Tableau представила в 2023 році більше 100 нових функцій, які спрощують візуалізацію та аналіз даних, що сприяють їх глибшому розумінню. Розглянемо 23 функції Tableau 2023 та їх переваги для вас.

  1. Динамічні діапазони осей
  2. Багаторядкові розрахунки у Tableau Prep
  3. Зразки пунктирних та точкових ліній
  4. Геопросторові покращення
  5. Зіставлення даних у прискорювачі
  6. Новий конектор Google BigQuery
  7. Додаток для Google Workspace
  8. Конектор Google Analytics 4
  9. Покращення Tableau для Slack
  10. Роль зображень для .SVG, GIF, .WebP
  11. Мітки даних користувача
  12. Уніфіковані підказки.
  13. Динамічні заголовки осей
  14. Покращення введення в Tableau Prep
  15. Керування адміністратором за допомогою Personal Access Token (PAT)
  16. Вбудований ігровий майданчик
  17. Конектор Amazon S3
  18. Athena Connector
  19. Доступ за вимогою
  20. Метрики використання
  21. Редагований alt-текст viz
  22. Темний режим на Tableau Mobile
  23. Історії даних

1. Динамічні діапазони осей

Створюйте більш динамічні візуалізації, використовуючи значення параметрів у книзі для встановлення діапазонів осей за допомогою динамічних диапазонів осей. Ця функція Tableau 2023 дозволяє вибирати різні параметри для використання в якості діапазону кожної осі. Можна вибрати один екстент осі (початок або кінець) або два сумісні екстенти.

Tableau dashboard with four sets of increasingly blue bar charts in the top half with two blue, line graphs in the bottom half

2. Багаторядкові обчислення у Tableau Prep

За допомогою багаторядкових обчислень у Tableau Prep ви можете виконувати табличні обчислення під час підготовки даних. Тепер можна виконувати складні операції (наприклад, обчислення різниці, відсоткової різниці та ковзних обчислень) за допомогою кліків, без необхідності писати складний код або проводити обчислення. Крім того, можна також створювати обчислення LOOKUP безпосередньо в редакторі значень Tableau Prep.

Представление Tableau Prep с пятью столбцами строк вычислений посередине и шестью столбцами полей данных для вычислений.

3. Зразки пунктирних та точкових ліній

Функція візерунків ліній дозволяє автору вибирати стиль кожної лінії тренду: суцільну, пунктирну чи точкову, що робить можливості стилізації ліній тренду різноманітнішими. Це покращує читання та передачу додаткових деталей при відображенні кількох трендів. Стилізація може бути корисною для виділення особливих контекстних моментів, таких як порогові значення або точкові дані, що робить візуалізацію більш інформативною.

Short looping video showing two, stacked line graphs, and a cursor selects the bottom, blue graph, changing the style to be a dotted line

4. Геопросторові вдосконалення

Геопросторовий аналіз завдяки Tableau став комплекснішим. Tableau 2023 ввів нові функції для геопросторових даних: Outline для форматування, ShapeType для поворотних точок та Length для планування маршрутів. Також підтримується повна мова GeoJSON при імпорті, полегшуючи роботу з просторовими геометріями.

5. Зіставлення даних у прискорювачі

За допомогою Data Mapping можна ще швидше запустити аналітику, скоротивши час та зусилля, потрібні для налаштування готових дашбордів Accelerator. Тепер при налаштуванні прискорювача Data Mapper дозволяє користувачам використовувати зовнішні дані у прискорювачі та зіставляти поля із джерела даних із полями, які використовує прискорювач. Це стане можливим завдяки інтерфейсу Data Mapping UI – гібридному діалоговому вікну, яке відкривається за замовчуванням у будь-якому прискорювачі з підтримкою Data Mapping.

Короткое циклическое видео с синими, фиолетовыми и бирюзовыми древовидными картами, показывающее данные конвейера продаж. Всплывающее окно показывает раскрывающиеся меню с курсором, сопоставляющим образцы данных с настраиваемыми полями данных.

6. Новий конектор Google BigQuery

Новий конектор JDBC Google BigQuery використовує API сховища BigQuery для більш ефективного створення та оновлення витягів. Цей новий з’єднувач також підтримує міжпроектні об’єднання та початковий SQL.

Логотипы Tableau и Google Cloud

7. Доповнення для Google Workspace

Завдяки співпраці з Google, користувачі можуть швидко переглядати візуалізацію Tableau Cloud у Документах Google. Інтеграція Tableau з Google Smartchips для Google Workspace автоматично створює мініатюри, відображаючи назву візуалізації Tableau, дату останнього оновлення та попереднє зображення. Ескізи створюються миттєво та завжди відображають найактуальніші дані! Достатньо лише клацнути, щоб відкрити візуалізацію в Tableau Cloud для подальшого вивчення. Доступно в Google Workspace Marketplace.

Short looping video of text being entered in a Google Workspace including a unique URL that becomes a Smartchip which previews and links to a Tableau visualization

8. Конектор Google Analytics 4.

Підключення до даних про події з вашого ресурсу Google Analytics 4. Конектор Google Analytics 4 доступний у Tableau Exchange.

9. Покращення Tableau for Slack

Tableau for Slack робить роботу з аналітичними даними ефективнішою. Тепер ви можете:

  • Швидко ідентифікувати інформацію та миттєво реагувати на неї завдяки посиланням з попереднім переглядом.
  • Легко шукати та ділитися матеріалами Tableau у особистих повідомленнях та каналах.
  • Швидше отримувати інформацію з доступом до останніх подій та вибраних матеріалів з головної сторінки програми.

User searches for sales views in the Tableau workbooks in the Tableau for Slack App (purple bar to the left of a large white screen) and enters a name in search bar to share content

10. Роль зображень для .SVG, GIF, .WebP

Підвищіть рівень розуміння інформації та допоможіть користувачам швидше взаємодіяти з візуалізаціями, полегшуючи їхнє сприйняття через роль зображень. Роль зображення є інноваційною концепцією, яка забезпечує ефективний і автоматизований механізм інтеграції зображень у Tableau. Тепер Tableau може динамічно зв’язувати зображення з відповідними посиланнями у ваших даних і включати їх у заголовки рядків або стовпців, що експортуються. Ця функція керує зовнішніми ресурсами зображень, запобігаючи створенню громіздких файлів та забезпечуючи зручне спільне використання.

Ця можливість, раніше реалізована в інших продуктах Tableau у Tableau 2022.4, тепер доступна у Tableau Server 2023.1.

Видео визуализации таблицы с синими гистограммами для населения страны и перемещающимся курсором, выбирающим роль изображения в раскрывающемся списке для автоматического отображения флагов стран.

11. Мітки даних користувача

Зробіть ваші дані доступнішими, класифікувавши їх у Tableau. Користувацькі мітки даних — це продовження набору функцій маркування, які впроваджувалися в Tableau протягом багатьох років, включаючи сертифікацію, попередження якості даних і мітки конфіденційності. Адміністратори тепер можуть визначати власні мітки даних, які творці та аналітики можуть додавати до ресурсів даних для покращення виявлення та аналізу у Tableau. Крім того, за допомогою API міток даних сторонні програми можуть додавати мітки до метаданих на сайті Tableau, включаючи дані, які не були створені в Tableau, такі як бази даних та таблиці.

Видео, показывающее раскрывающиеся меню для категорий меток данных, значений меток и открытое поле для ввода описания метки.

12. Уніфіковані підказки, що спливають

Нові спливаючі підказки дають змогу об’єднати контекст даних у комірках. Вони об’єднують до шести попередніх спливаючих підказок в одну, враховуючи їхню релевантність. Тепер в одному місці можна знайти інформацію про ім’я поля, відомості про обчислення в таблиці та коментарі до поля. Повідомлення про помилки та інформація про фільтр також відображаються в цій підказці. Ця єдина спливаюча підказка доступна для вставлених таблиць у всіх комірках.

Видео визуализации Tableau, показывающее всплывающие окна с полезной сводной информацией, подробностями расчетов таблицы, комментариями к полям и многим другим.

13. Динамічні заголовки осей

Користувачі можуть змінити заголовок своєї осі на основі значення параметра або поля з одним значенням з динамічними заголовками осей.

Видео, где курсор выбирает прибыль или скидку в раскрывающемся меню, чтобы изменить название их оси на панели инструментов Tableau.

14. Покращення введення в Tableau Prep

Тепер у Tableau Prep можна вибирати кілька стовпців одночасно та використовувати фільтр відносної дати для DateTime, що покращує продуктивність та спрощує підготовку даних. Додаткова інформація тут.

Видео, показывающее массовый выбор нескольких строк данных для удаления и настройки фильтра.

15. Керування адміністратором за допомогою Personal Access Token (PAT)

З урахуванням додаткового управління персональними токенами доступу (PAT) у Tableau Cloud, ви можете відповідати організаційним вимогам безпеки.

Зміни для всіх сайтів Tableau Cloud включають:

  • Адміністратори сайту можуть контролювати, хто може створювати PAT.
  • Адміністратори сайту можуть керувати терміном дії PAT, який може змінюватись від 1 до 365 днів.

Зміни для сайтів Tableau Cloud, створених після версії 23.2, включають:

  • PAT вимкнено за замовчуванням.
  • Скорочено термін дії PAT за замовчуванням до 180 днів.

16. Вбудований ігровий майданчик

Tableau Embedding Playground – це інтерактивне навчальне середовище, де можна отримати практичний досвід роботи з ключовими можливостями вбудованої аналітики. В Embedding Playground можна швидко створювати код, який можна експортувати для впровадження інтерактивних візуалізацій у вашу програму. Виявляйте нові можливості, експериментуйте з функціоналом та надихайтеся для покращення свого рішення вбудованої аналітики. Доступно тут.

Видео, показывающее, как курсор перетаскивает действие под названием «Изменить значения параметров» на черную панель с HTML-кодом в нижней половине экрана.

17. Конектор Amazon S3

За допомогою бета-версії Amazon S3 Connector ви можете підключатися до даних файлів Parquet, CSV та Excel у кошику Amazon S3. Новий конектор доступний у Tableau Cloud, а також у Tableau Exchange.

18. Athena Connector

Для забезпечення безпечної автентифікації до джерел даних Amazon Athena рекомендується використовувати провідних постачальників сторонніх ідентифікаційних сервісів, таких як Azure AD або Okta. При цьому варто налаштувати OAuth для обраного провайдера ідентифікації, що дозволить підвищити гнучкість та рівень безпеки з’єднань, а також забезпечити можливість багатофакторної автентифікації для доступу до важливих даних Athena.

19. Доступ за запитом

Доступ за запитом дозволяє клієнтам Embedded Analytics Usage-Based Licensing встановити підключену систему аутентифікації між своїм додатком і Tableau Cloud. З доступом за запитом клієнти можуть використовувати функціональність Tableau Connected Apps для підтвердження користувачів і дозволів у момент доступу. Тепер ви можете забезпечити централізоване джерело інформації для ідентифікації користувачів, ролей і привілеїв виключно всередині свого додатка, без необхідності створення, синхронізації або управління цими даними в Tableau.

Screenshot of permissions settings in Tableau with

20. Метрики використання

Загальна кількість переглядів та додавання до вибраного відображаються у вигляді метрик на новій вкладці “Використання”. Ці дані надають аналітикам цінну інформацію про популярність конкретних робочих книг і допомагають їм створювати контент, який буде цікавим для їх аудиторії. Користувачі можуть використовувати показники ефективності використання для підтвердження того, що контент активно застосовується та є надійним.

Screenshot of usage metrics in Tableau showing 239 total favorites and 3743 total views

21. Alt-текст, що редагується

Тепер ви можете редагувати автоматично генерований текст alt. Tableau за замовчуванням надає автоматичний текст для читання з екрану для всіх онлайн-візуалізацій, включаючи клієнтські, серверні та вбудовані візуалізації. Тепер автори контенту мають два способи редагування тексту alt: через панель Data Guide або вибравши Accessibility у меню Worksheet. Можливість додати до 2500 символів тексту alt дозволяє повніше передати суть візуалізації.

Pop-up window with a field to customize or edit the automated alt text for visualizations

22. Темний режим на Tableau Mobile

Tableau Mobile тепер підтримує темний режим, що надає більшої гнучкості при перегляді даних у дорозі. За замовчуванням Tableau Mobile враховуватиме налаштування вашого пристрою, або ви можете самостійно налаштувати темний режим у налаштуваннях програми.

Black mobile screen displaying three, white line graphs

23. Історії даних

Допомагайте користувачам працювати з даними. Data Stories автоматизують аналіз, побудову та передачу інформації, при цьому вони повністю налаштовуються для адаптації під вашу аудиторію. Ви самі вибираєте, який аналіз активувати, можете змінювати інтервал довіри, перейменовувати поля, використовувати кодування для виділення позитивних і негативних змін, а також багато іншого. Ця функціональність, яка раніше була доступна в інших продуктах Tableau у версії Tableau 2022.2, тепер доступна в Tableau Server 2023.1.

Tableau dashboard showing Data Stories in a white text box with text summaries of the data, over orange and blue bar charts

Джерело: Tableau

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь за електронною адресою sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.