Протягом 2020 року кіберзлочинці використовували свої атаки для отримання прибутку з коронавірусного хаосу і масового переходу на віддалену роботу. З огляду на те, що компанії будуть продовжувати працювати в дистанційному режимі протягом більшої частини 2021 року, а геополітична напруженість буде продовжувати рости, що ж чекає галузь кібербезпеки в найближчі 12 місяців? Verdict звернувся до експертів, щоб почути їхні прогнози.

Атаки на людей, які працюють віддалено

“Дистанційна робота триватиме і в 2021 році, компанії будуть прагнути знайти найкраще співвідношення між роботою та особистим життям для своїх співробітників – і навіть керівники компаній захочуть продовжити роботу зі свого саду або вітальні. Зі збільшенням кількості віддалених працівників очікується збільшення кількості “розумних” пристроїв, оскільки кожен прагне зробити своє життя більш зручним.

Але це може призвести до того, що “розумні будинки” стануть новим місцем атаки кіберзлочинців. Впровадження таких пристроїв, як дитячі монітори і камери безпеки, може стати причиною того, що хакери будуть прослуховувати конфіденційні робочі розмови.

Незалежно від того, чи йде мова про показники продажів, бізнес-стратегії або розробку продукту, зокрема, про деталі IP-адреси компанії, ця інформація може бути цінною. Таким чином, у 2021 році керівники компаній ризикують піти у відставку у зв’язку з порушенням правил користування персональним підключеним пристроєм, який розкриває секрети компанії”.

Chris Harris, EMEA technical director, Thales

Поява “Кібербезпеки Zoom”

“З переходом на масову дистанційну роботу і з прискореною цифровою трансформацією в 2020 році кібербезпека вийшла на більш високий рівень.

Необхідність в об’єднаній цифровий “хмарній” платформі означає, що ми побачимо появу “Безпеки Zoom” – високотехнологічної системи, яка “просто працює” і легко доступна для звичайного споживача.

Безпека стане легко розгортаючою і повністю інтегрованою. Ця інтеграція призведе до того, що безпека буде настільки вкорінена в додатках і платформах, що люди більше не будуть думати про ступінь своєї “захищеності”.

Nico Popp, chief product officer, Forescout.

Зростання атак на BEC буде домінуючим

“Проблеми з діловою поштою (BEC) будуть ще більше посилюватися. Щорічно шахрайство з використанням електронної пошти обходиться в мільярди доларів. У 2021 році зловмисники, найімовірніше, будуть працювати над тим, щоб збільшити свій “потенціал заробітку” і рівень успіху, роблячи додатковий крок до злому облікового запису користувача”.

Ryan Kalember & Andrew Rose, Proofpoint

Зростання фінансування європейських компаній, що займаються питаннями кібербезпеки

“У 2020 році Європейська комісія підтвердила свою зацікавленість у європейському цифровому суверенітеті на майбутні роки. Це дає можливість європейським компаніям, що працюють у сфері кібербезпеки, забезпечити американським інвесторам міцні позиції на зростаючому європейському ринку. Європейські технологічні компанії вже спостерігають зростання рівня інвестицій, які вони отримують від американських фірм за останні роки, і очікується, що в 2021 році ця тенденція збільшиться.

Фінансування європейських фірм, що займаються питаннями кібербезпеки, раніше відставало від фінансування, що забезпечується фірмами США, проте передбачається, що цей розрив буде скорочуватися. Велика частина цих коштів буде спрямована на Великобританію, яка залишається в лідерах інновацій і, незважаючи на вплив Brexit, матиме підтримку в міру того, як інвестори будуть продовжувати розвивати тему кібербезпеки в Великобританії”.

Tony Pepper, CEO, Egress

Атаки на об’єкти системи постачання стануть більш поширеними

“Зловмисники будуть більше концентруватися на атаках у системі постачання. Подібно до нещодавніх атак “Cold chain” на організації, які забезпечують транспортування коронавірусної вакцини, або до атак на регулюючі органи, що займаються документацією цієї вакцини, атаки в системі постачання стануть більш популярними протягом всього 2021 року. як із політичних, так і з економічних причин, атаки в процесі постачання, найімовірніше, торкнуться навіть тих галузей, які в минулому рідко піддавалися атакам, наприклад, нерухомість або охорона здоров’я.

Цілеспрямовані атаки на критично важливі галузі будуть зростати. В 2021 році зловмисники будуть націлені на наукові дослідження, фармакологію і охорону здоров’я”.

Liviu Arsene, global cybersecurity researcher, Bitdefender

Розширення застосування беспарольної аутентифікації

“Організації починають розуміти переваги використання входу без пароля, оскільки це сприяє підвищенню безпеки та продуктивності співробітників, а також вивільняє ресурси для ІТ. Хоча паролі не зникнуть повністю найближчим часом, нещодавній звіт показав, що 92% ІТ-професіоналів вважають, що беспарольна аутентифікація – це майбутнє їхніх організацій. До того ж, звіт виявив, що більшість лідерів у галузі ІТ і безпеки розуміють важливість зниження кількості паролів.

У 2021 році організації продовжать впровадження беспарольної аутентифікації, використовуючи такі IAM-рішення, як менеджер корпоративних паролів, SSO та біометрична аутентифікація, які доповнюють звичайні паролі. Ці технології оптимізують і спрощують процес входу в систему для кінцевих користувачів, забезпечуючи при цьому кращий контроль і видимість для ІТ-команд”.

Gerald Beuchelt, CISO, LogMeIn

Джерело Verdict

Хочете дізнатися більше?

Зв’яжіться з нашими спеціалістами info@softico.ua або +38044 383 4410.