В останній тестовій версії Windows з’явилися ознаки нової функції пошуку за аудіо- та відеоконтентом. Розробники назвали її «інтелектуальний медіапошук» (Intelligent Media search).

Інформація про це з’явилася в оновленні Windows 11 Insider Canary Channel під номером 27695. Користувач X з ніком @XenoPanther першим помітив згадку про новий інструмент. За його словами, «інтелектуальний медіапошук» зможе автоматично транскрибувати всі аудіо- та відеофайли на комп’ютері з Windows, дозволяючи знаходити вимовлені слова через систему пошуку.

Ця функція може бути корисною, коли потрібно швидко знайти інформацію в записі зустрічі або знайти втрачений фрагмент аудіокниги. Хоча інструмент поки недоступний в жодній версії, розробники вже додали посилання на нього, що вказує на підготовку до його запуску.

Згідно з описом, користувачам потрібно дати згоду на сканування медіафайлів на їхньому пристрої. Якщо потрібно, система автоматично завантажить та встановить необхідну модель у фоновому режимі. Після цього AI-модель транскрибуватиме та індексуватиме медіафайли, що дозволить здійснювати пошук за їх вмістом.

Нова функція нагадує інструмент Recall, який був розроблений для того, щоб кожні кілька секунд робити скріншоти екрану, забезпечуючи користувачу можливість пошуку всього, що він бачив на комп’ютері. Однак через побоювання щодо конфіденційності його впровадження було відкладено. Microsoft планує повернути Recall у тестові версії у жовтні.

Для роботи Recall потрібен комп’ютер із підтримкою Windows Copilot+, оснащений нейропроцесором потужністю не менше 45 TOPS і що має від 25 до 150 ГБ вільного місця на диску. Поки невідомо, чи будуть для «розумного пошуку медіа» пред’являтися такі самі вимоги до обладнання.

Джерело: Tomshardware

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.