Microsoft поділилася подробицями ключових ініціатив, спрямованих на зниження вуглецевого сліду компанії. Усі вони спрямовані на досягнення глобальної мети, про яку компанія заявила в січні — повністю перейти на негативний рівень викидів вуглецю. До 2030 Microsoft планує видаляти вуглецю більше, ніж виробляти, а до 2050 має намір повністю усунути весь свій вуглецевий слід, який був створений за рахунок прямих викидів і споживання електроенергії з моменту заснування компанії в 1975 році. Для цього Microsoft інвестує у розробку вдосконалених, більш екологічних дата-центрів. Компанія розповіла про проміжні результати ініціатив, пов’язані із цим напрямком діяльності:

  • Новий підхід до охолодження серверів дозволить скоротити витрати води в дата-центрах на 95% до 2024 року

Після масштабного дослідження компанія знайшла технологічний спосіб забезпечити ефективну роботу серверів за умов вищих температур, ніж зазвичай. Завдяки цьому витрата води, яка використовується для їхнього охолодження, скоротиться на 95%, або 5,7 мільярда літрів, до 2024 року. Навіть у регіонах із посушливим кліматом, таких, як, наприклад, штат Арізона, є можливість знизити витрати води на 60%.

  • Технологія рідинного занурювального охолодження без води дозволить одночасно скоротити площу та підвищити продуктивність дата-центрів

Цього року компанія провела дослідження трьох різних технологій охолодження серверів. Згідно з його результатами, продуктивність деяких мікросхем підвищується на 20% при використанні технології двофазного занурювального охолодження серверів за допомогою непровідної рідини. Microsoft стала першим хмарним провайдером, який застосовує цю технологію у виробничому середовищі. У майбутньому вона дозволить розміщувати більше серверів на меншій площі та будувати компактніші дата-центри в стратегічних точках, при цьому збільшуючи продуктивність центру на квадратний метр.

  • Оптимізація дизайну дата-центрів дозволить відновити до 75% життєдіяльності локальних екосистем

Дата-центри Microsoft є у всьому світі, у місцях з різним кліматом, флорою та фауною. Компанія прагне проектувати їх так, щоб вони мали мінімальний вплив на локальні екосистеми.

Для цього Microsoft протягом року вимірювала показники якості повітря, води, ґрунту, біорізноманіття у 12 регіонах розташування дата-центрів. Результати дослідження допоможуть втілити перший проект відновлення локальної екосистеми навколо дата-центру в провінції Північна Голландія. Його оточать лісистою та болотистою місцевістю, яка природним чином збиратиме зливові води. Згідно з першими прогнозами компанії, це дозволить відновити до 75% життєдіяльності локальної екосистеми.

  • Цифрові інструменти допоможуть скоротити використання вуглецю у будівництві дата-центрів на 30–60%

Щороку Microsoft будує 50–100 нових дата-центрів, щоб задовольняти потреби користувачів. Зазвичай під час будівництва використовують бетон і залізо. За даними Глобального альянсу з будівництва будівель та споруд, вуглець у складі цих матеріалів забезпечує 11% усіх парникових газів в атмосфері Землі.

Щоб скоротити використання вуглецю в конструкціях дата-центрів, Microsoft почала використовувати інструмент Embodied Carbon in Construction Calculator, розроблений некомерційною організацією Building Transparency, обчислює вуглецевий слід матеріалів, що використовуються під час будівництва. Microsoft зробив його використання обов’язковим для команд проектування дата-центрів, щоб вони робили вибір на користь низьковуглецевих матеріалів. Завдяки цьому інструменту компанія зможе знизити вміст вуглецю у конструкціях дата-центрів на 30-60%.

  • Дослідження низьковуглецевих матеріалів допоможуть знизити екологічний слід усієї ІТ-індустрії

Microsoft прагне не тільки скорочувати власний вуглецевий слід, але й сприяти впровадженню безвуглецевих технологій у всій ІТ-індустрії. Тому, крім внутрішніх ініціатив, компанія продовжує співпрацю з організаціями, які досліджують шляхи сталого розвитку в цій сфері.

Так, разом із Вашингтонським університетом компанія запустила дослідження шести низьковуглецевих матеріалів, використання яких допоможе знизити екологічний слід будівництва. Взимку Microsoft протестує ці матеріали на міцність, щоб перевірити можливості їх використання у конструкціях дата-центрів, та поділиться результатами з усіма учасниками індустрії. Нарешті, у Microsoft Research продовжується робота над проектом Project Zerix, мета якого — досягти нульового рівня використання вуглецю в дата-центрах за допомогою біотехнологій.

Інші ініціативи Microsoft щодо зниження екологічного сліду вже показують свої результати. У 2020 році, за даними CDP, найбільші партнери екосистеми Microsoft скоротили свій вуглецевий слід на 21 мільйон тонн в еквіваленті вуглекислого газу. У 2021 році, згідно з Bloomberg NEF, компанія стала найбільшим корпоративним споживачем відновлюваної енергії. У наступні 4 роки компанія також збирається виділити $1 млрд у рамках нового Фонду кліматичних інновацій, щоб прискорити наукові розробки технологій скорочення викидів вуглецю та його виведення з атмосфери.

Джерело Microsoft 

З питань придбання рішень Microsoft звертайтесь до наших фахівців +380 (44) 383 4410 або sales@softico.ua.