Microsoft Defender, вбудований антивірус Windows, вважається досить надійним, щоб пересічному користувачеві не потрібно використовувати сторонні програми. Однак помилка, виявлена ​​користувачем X у Twitter під ніком yappy, показує, що іноді Defender може бути надмірно старанним.

Текстовий файл із фразою “This content is no longer available.” («Цей контент більше не доступний») може спричинити хибне спрацювання антивірусу. Достатньо створити текстовий файл із таким змістом та довільним ім’ям у Блокноті та зберегти його. Microsoft Defender миттєво позначає його як троян та видаляє із системи (у автора новини цього не сталося). Якщо до файлу додані інші символи, помилкове виявлення не відбувається.

Антивірус Microsoft Defender позначає текстовий файл зі словами «Цей вміст більше не доступний» англійською як троян

Після попереднього дослідження yappy та деякі інші користувачі Twitter X дійшли висновку, що причиною помилкового спрацьовування була колізія SHA-256. В даний час більшість коментаторів сходяться на думці, що цей текстовий рядок використовувався в кількох попередніх загрозах, що призводить до спрацьовування Windows Defender.

Антивірус Microsoft Defender позначає текстовий файл зі словами «Цей вміст більше не доступний» англійською як троян

Ця помилка – не перший випадок проблем із Defender. У 2020 році Microsoft фактично зламала його через помилку оновлення, а в 2019 році було виправлено іншу критичну вразливість. Однак, незважаючи на ці випадки, Microsoft Defender, як і раніше, можна вважати непоганим антивірусом.

Джерело: Tom`s Hardware

У разі виникнення додаткових питань, будь ласка, звертайтесь на електронну адресу sales@softico.ua або за телефоном +380 (44) 383 4410.