Інтернет-користувачі, в першу чергу, самі повинні проявляти ініціативу щодо своєї безпеки, а також думати про безпеку до того, як виникнуть проблеми.

Пам’ятайте, всі дані мають цінність, навіть якщо Ви так не думаєте. Якби дані користувачів були дійсно марними, не було б так багато хакерів, які намагаються їх вкрасти.

  1. Уникайте громадських мереж Wi-Fi. У більшості випадків, ці типи мереж не мають захисту, і їх можна використовувати для відстеження користувачів.
  2. Використовуйте сервіс VPN. Якщо Вам потрібно використовувати загальнодоступний Wi-Fi, виберіть надійний VPN-сервіс. Таким чином, Ваші дані будуть анонімні та  захищені.
  3. Будьте обережні з тим, чим Ви ділитеся онлайн. Соціальні мережі популярні тому, що людям подобається ділитися інформацією – фотографіями, статтями або новинами. Але ці дані можуть мати значення, яке не завжди очевидне. Наприклад, деякі користувачі повідомляють, що вони їдуть у відпустку – ці дані показують, що їх будинок або квартира в даний час порожні.
  4. Встановіть антивірус перед зараженням. Користувачі, як правило, встановлюють антивірус після того, як у них виникають проблеми, але це повинно бути профілактичним заходом. Антивірусне рішення допоможе уникнути багатьох проблем, таких як віруси, шкідливі програми, рекламне ПЗ або навіть спроби фішингу.
  5. Використовуйте складні, унікальні паролі для кожного сервісу. Пароль – це шлюз для даних користувача, тому має сенс використовувати надійні та складні паролі. Рік за роком найпоширеніші паролі в реєстрі користувачів включають 123456, qwerty і навіть слово «пароль».
  6. Постійно оновлюйте ОС. Деякі користувачі відкладають оновлення свого телефону або ПК з різних причин. Важливо розуміти, що багато із цих оновлень містять виправлення вразливостей та експлойтів, а ігнорування їх установки залишає пристрої відкритими для атак.
  7. Електронна пошта є поширеним способом розповсюдження шкідливих програм та вірусів. Люди не можуть контролювати те, що відправляється на їх адресу електронної пошти, але вони можуть контролювати те, що відкривають. Перший крок – це намагатися уникати відкриття листів від невідомих відправників, але в зв’язку з тим, що це не завжди можливо, Ваші поштові клієнти не повинні бути налаштовані на автоматичний попередній перегляд електронної пошти.
  8. Фішинг. Корисно знати, що онлайн та банківські служби ніколи не запитують імена користувачів, паролі або фінансову інформацію. Якщо Ви пам’ятаєте це, ви зможете уникнути більшості спроб фішингу.
  9. Bluetooth і NFC на мобільних пристроях здаються досить безневинними, і люди зазвичай залишають їх включеними. Щоб залишатися в безпеці, вимкніть їх. У протоколі Bluetooth вже було виявлено та виправлено декілька уразливостей, але інші уразливості можуть залишитися не виявленими. З іншого боку, NFC має досить багато застосувань, і включаючи оплату за допомогою телефону або SmartWatch замість кредитної картки. Незважаючи на те, що протокол і додатки досить безпечні, вони не є невразливими, і в певних умовах фінансова інформація може бути перехоплена.
  10. GPS. Необхідно пам’ятати, що, якщо Ви хочете поділитися своїм місцем розташування з Google або Apple, ці ж дані можуть бути доступні і для інших додатків. Виявлено, що сторонні додатки пропускають дані геолокації користувача. Якщо Ви не користуєтеся службою визначення місцезнаходження – краще її вимкніть.

Джерело Bitdefender

Рішення  Bitdefender, провідної світової компанії в області кібербезпеки, що захищає більше 500 мільйонів користувачів у всьому світі, легко виявляють майнери, а також забезпечують захист фізичних і віртуальних ПК та серверів, поштових скриньок та мобільних пристроїв.

З питань придбання рішень Bitdefender звертайтеся до наших фахівців 0 800 75-01-34 або sales@softico.ua